Detta #¤%& vårtecken!

Jaha. Då står det 4-0 till rådjuren. Inte heller i år fick jag behålla mina tulpaner. Extra irriterande eftersom jag faktiskt trodde att jag hade säkrat vinsten för 2012. Jag har under vintern dammsugit Internet efter tips på hur jag ska få ha mina tulpaner i fred. Bästa sättet verkar vara att placera ut burkar med en häxblandning av ammoniak, vatten och benmjöl. Ingredienserna var inköpta och helgen som var skulle jag till att röra ihop blandningen. Men så kände jag mig lite hängig och skulle bara vila lite på soffan först... Och då slog influensan till med full kraft! Nu, fyra dygn senare, har febern gått ner tillräckligt för att jag ska orka titta ut genom dörren. Och naturligtvis hann rådjuren festa på tulpanerna under tiden jag låg däckad! Riktiga finsmakare är de också. Skulle aldrig falla dem in att äta någonting så simpelt som en krokus.


Sängkläder från Mille Notti

En av alla fina bröllopspresenter vi fick förra året var ett presentkort hos Sova, och nu har vi slagit till på Mille Nottis bäddset Aqua. Redan 2008 fantiserade jag om sängkläder i strikt blått och vitt. Jag är inte direkt ombytlig i min smak... Men nu är jag jättenöjd! Sängkläderna är inte bara snygga. De är fantastiskt sköna också. Inte visste jag att det var en sådan otrolig skillnad på olika sängkläder! Men täcket känns nu dubbelt så tjockt och det är en prasslig, lyxig känsla att krypa ner i sängen. Tack världens bästa Toastmadame för en mycket fin present!


Sri Lanka - Borta bäst?

Efter ett par veckor med backpackande i Sri Lanka är vi nu hemma igen. Vi har haft en härlig semester och här kommer några glimtar från vad vi haft för oss. Kanske kan det fungera som tips om någon annan är sugen på att besöka denna vacka ö.

Vi började i området omkring Kandy där vi bl.a. besökte höjdpunkter som:

Sigiriya - En 400m hög klippa med grottmålningar och ruinerna efter ett palats på toppen. Mycket vackra omgivningar!

Templet i Dambulla - Många Buddhastatyer i ett tempel byggt inne i berget

Tandtemplet - Sri Lankeser, Sri Lankeser och fler Sri Lankeser som vi trängdes med för att få se en glimt av skrinet med en av Buddhas tänder.Botaniska trädgårdarna - Framförallt många olika sorter av träd. Det ena häftigare än det andra!

Därefter fortsatte vi till högländerna och Nuwara Eliya där vi besökte ett teplantage. Kul att se hur tillverkningen av te går till, och alltid trevligt att dricka en kopp och surra lite med de som bor i landet.

Resan gick vidare till kusten i söder. Favoritstranden blev Marakolliya utanför Tangalla. Här finns kilometer efter kilometer med perfekt sandstrand och bara enstaka människor. Tyvärr en hel del undervattensströmmar så ta inte för givet att det går att bada hur som helst. Ett verkligt paradis där vi blev kvar många dagar längre än vad vi tänkt oss!


En mer badvänlig strand vid Tangalla är Goyambokka, men det gör också att du inte får stranden helt för dig själv.

I Mirissa finns också en vacker, badvänlig strand. Hit åker många turister, även om det fortfarande är en av de mindre turistorterna i landet. Vi brukar hålla oss till mindre ställen där vi kan få en romantisk strand för oss själva, med Mirissa var ändå värt ett besök. Framförallt för att det härifrån går att åka ut på båtturer och titta på delfiner och blåvalar.

Vill man på valsafari är arrangören Raja & the Whales de enda man ska åka med. Raja är expert på att hitta de stora blåvalarna och bryr sig om djuren. Man arbetar aktivt för att skydda valarna och följer naturligtvis de internationella lagar som finns för att skydda djuren. Tyvärr finns det många andra arrangörer av valsafari som följer efter Rajas båt. När det kommer valar i sikte stänger dessa andra arrangörer inte av motorerna utan sätter full fart fram mot valarna vilket är förbjudet och stressar djuren. Undvik att åka med någon annan än Raja om du vill att djur ska må bra och att valarna ska finnas kvar vid Sri Lankas kust!

Blåvalarna sticker inte upp så mycket ur vattnet och var svåra att fånga på bild. Delfinerna däremot var betydligt lättare att fotografera.


Resan avslutades i Galle där den gamla stadsdelen finns med på UESCOs världsarvslista. Trevlig stadsdel att bara strosa omkring i.

Sammanfattningsvis ett grönt och vackert land där det finns massor att se och uppleva. Det är stora skillnader mellan högländerna med grönska och svalt klimat och de härliga paradisstränderna kantade av palmer i söder. Kanske inte förstahandsvalet för den som enbart vill ligga i solen och pressa eftersom det även under högsäsong kan vara molninga dagar och regn i flera timmar.


RSS 2.0