Sri Lanka - Borta bäst?

Efter ett par veckor med backpackande i Sri Lanka är vi nu hemma igen. Vi har haft en härlig semester och här kommer några glimtar från vad vi haft för oss. Kanske kan det fungera som tips om någon annan är sugen på att besöka denna vacka ö.

Vi började i området omkring Kandy där vi bl.a. besökte höjdpunkter som:

Sigiriya - En 400m hög klippa med grottmålningar och ruinerna efter ett palats på toppen. Mycket vackra omgivningar!

Templet i Dambulla - Många Buddhastatyer i ett tempel byggt inne i berget

Tandtemplet - Sri Lankeser, Sri Lankeser och fler Sri Lankeser som vi trängdes med för att få se en glimt av skrinet med en av Buddhas tänder.Botaniska trädgårdarna - Framförallt många olika sorter av träd. Det ena häftigare än det andra!

Därefter fortsatte vi till högländerna och Nuwara Eliya där vi besökte ett teplantage. Kul att se hur tillverkningen av te går till, och alltid trevligt att dricka en kopp och surra lite med de som bor i landet.

Resan gick vidare till kusten i söder. Favoritstranden blev Marakolliya utanför Tangalla. Här finns kilometer efter kilometer med perfekt sandstrand och bara enstaka människor. Tyvärr en hel del undervattensströmmar så ta inte för givet att det går att bada hur som helst. Ett verkligt paradis där vi blev kvar många dagar längre än vad vi tänkt oss!


En mer badvänlig strand vid Tangalla är Goyambokka, men det gör också att du inte får stranden helt för dig själv.

I Mirissa finns också en vacker, badvänlig strand. Hit åker många turister, även om det fortfarande är en av de mindre turistorterna i landet. Vi brukar hålla oss till mindre ställen där vi kan få en romantisk strand för oss själva, med Mirissa var ändå värt ett besök. Framförallt för att det härifrån går att åka ut på båtturer och titta på delfiner och blåvalar.

Vill man på valsafari är arrangören Raja & the Whales de enda man ska åka med. Raja är expert på att hitta de stora blåvalarna och bryr sig om djuren. Man arbetar aktivt för att skydda valarna och följer naturligtvis de internationella lagar som finns för att skydda djuren. Tyvärr finns det många andra arrangörer av valsafari som följer efter Rajas båt. När det kommer valar i sikte stänger dessa andra arrangörer inte av motorerna utan sätter full fart fram mot valarna vilket är förbjudet och stressar djuren. Undvik att åka med någon annan än Raja om du vill att djur ska må bra och att valarna ska finnas kvar vid Sri Lankas kust!

Blåvalarna sticker inte upp så mycket ur vattnet och var svåra att fånga på bild. Delfinerna däremot var betydligt lättare att fotografera.


Resan avslutades i Galle där den gamla stadsdelen finns med på UESCOs världsarvslista. Trevlig stadsdel att bara strosa omkring i.

Sammanfattningsvis ett grönt och vackert land där det finns massor att se och uppleva. Det är stora skillnader mellan högländerna med grönska och svalt klimat och de härliga paradisstränderna kantade av palmer i söder. Kanske inte förstahandsvalet för den som enbart vill ligga i solen och pressa eftersom det även under högsäsong kan vara molninga dagar och regn i flera timmar.


Kommentarer
Postat av: DAHLARNA - Viktoria

VÄLKOMNA HEM!

Härliga bilder!!!

2012-03-04 @ 21:47:13
URL: http://dahlarna.blogg.se/
Postat av: Trevligheten

Ser härligt ut!Hemma är bäst :)

2012-03-05 @ 09:15:58
Postat av: Gardenhouse

Vilken härlig semester ni haft!

Det ser ju helt underbart ut på bilderna. Vad skönt att ha kortat av vintern med. Nyladdade batterier, härliga minnen, foton och skoj. Måste kännas underbart.

Tack för alla fina kommentarer,

kram Sussi

2012-03-05 @ 16:38:25
URL: http://gardenhouse.blogg.se/
Postat av: Livet på solsidan

Ahh, så ni har varit på semester? Jag undrade just varför det varit så tyst här ;)Ni ser ut att haft det helt underbart. Man blir onekligen lite ressugen när man ser bilderna.Välkommen hem då. Till VÅREN!!!Kram

2012-03-06 @ 20:32:24
URL: http://livetpasolsidan.blogg.se/
Postat av: elin

Det såg ut och lät härligt! Hoppas ni haft en bra semester!

2012-03-07 @ 07:31:07
URL: http://mensnallamamma.blogg.se/
Postat av: Hanna Ek

Vilken fin design du hade! Kolla gärna in på min blogg och var med och tävla om ett presentkort på H&M, kram.

2012-03-09 @ 04:17:34
URL: http://hnny.blogg.se/
Postat av: Anna

Men åhh! Vilken härlig resa ni verkar ha varit ute på! Hoppas ni hittat ny energi och kan leva länge på erat härliga äventyr!

2012-03-09 @ 20:24:33
URL: http://husprojektet.bloggplatsen.se
Postat av: Kikan

Åh! Vad underbart! Snacka om att man blir res-sugen. Vad härlig ni verkar ha haft det. Kram Kikan

2012-03-13 @ 20:49:09
URL: http://hemmahoskikan.se
Postat av: Jenny

Jag hamnade på din blogg via Miss Marie och scollade lite halvuppmärksamt på din blogg (som är jättefin, men jag har en eftermiddagsdipp här utan kaffe...) och så hoppar jag till. jag har en OTROLIG förkärlek till Sri Lanka, och det var en av mina bästa resor någonsin. Pappa bodde där när han var i min ålder och jag har växt upp med lankesisk kultur nära. Fantastiskt att få se det ur en annan svenskas ögon. TACK!

2012-03-14 @ 14:15:43
URL: http://jennylinacarlsdotter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0 Blogg listad på Bloggtoppen.se